✿ PRAGNIENIA PODNIEBIENIA ✿ - Batony białkowo - owsiane
Pierwszy wpis z serii ✿ PRAGNIENIA PODNIEBIENIA ✿ będzie zawierał przepis na moje ulubione batoniki proteinowo-owsiane ;-)
✿ Tłuste składniki olej, masło i mód podgrzewamy razem w mikrofali przez ok 30 sekund, po wyjęciu, ciepłe, mieszamy aby powstała jednolita masa,
✿ Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na równe batony.
Jeśli chodzi o wartość kaloryczną to wszystko zależy jakich składników użyjemy. Z blaszki, której użyłam, wychodzi mniej więcej 12 batonów a jeden baton to mniej więcej
323 kcal,
tłuszcz 19,6g,
węglowodany 28,6g,
białko 9,0g
Są to wartości obliczone na podstawie strony www.ilewazy.pl oraz aplikacji na telefon MyFitnessPal, gdzie mam wpisany przepis.
Batony są świetne na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub jako pobudzacz przed treningiem (najlepiej 1 - 2h przed). Smakują świetnie i szybko zapychają. Wystarczy jeden batonik aby poczuć zastrzyk energii i zapelnienie żołądka no i oczywiście zaspakajają ochotę na słodkie ;-)
Smacznego!!
Potrzebne składniki:
✿ 2/3 szklanki oleju kokosowego (organicznego)
✿ 3/4 szklanki masła orzechowego (niesłodzonego ze 100% orzechów)
✿ 1/2 szklanki miodu (naturalnego)
✿ 2,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
✿ 1 lub 2 miarki ulubionej odżywki białkowej
✿ cynamon i/lub troszkę imbiru według uznania
opcjonalnie:
✿ 1/2 szklanki wiórek kokosowych (niesłodzonych)
✿ 1 szklankia kuleczek z gorzekiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)
✿ 1/2 szklanki rozdrobnionych niesłodzonych suszonych owoców - żurawina, rodzynki, jagody goji
Do zrobienia tych batonów potrzebne będą produkty tłuste czyli olej kokosowy, masło orzechowe oraz mód. Masło orzechowe stanowi tu podstawę smaku i słodyczy więc miodu dadajemy mniej, aby batony nie były zbyt słodkie. Składniki suche to płatki owsiane, koniecznie górskie lub inne, byle by nie błyskawiczne, odżywka białkowa oraz opcjonalnie wiórki kokosowe i/lub płatki/kuleczki gorzkiej czekolady, które muszą mieć minimum 70% kakao. Odżywka, wiórki i czekolada również dodadzą słodyczy batonom, dlatego te składkniki również trzeba dodawać według preferencji smakowych na słodkie. Wszystkie te składniki są bardzo zdrowe, bogate w bardzo nienasycone tłuszcze, proteiny oraz węglowodany dodające energii na cały dzień.
Tym razem do wykonania batonów użyłam masła orzechowego Meridian Crunchy Peanut Butter, masło ze 100% orzechów, niesłodzone, które doskonale smakuje i jest idealne do takich wyrobów. Olej kokosowy to Biona Coconut Virgin Oil, który ma raczej stałą konsystencję i nie zawsze uda mi się odmierzyć idealnie 2/3 szklanki, ale najważniejsze, że jest to bardzo czysta wersja oleju kokosowego a to jest dla mnie najważniejsze. Miodu używam już znacznie mniej niż na samym początku, gdyż 1/2 szklanki czyni batony już za słodkie, ale jest to najzdrowszy zamiennik cukru mimo wysokiej kaloryczności, więc jeśli chcecie zrobić batony ekstremalnie słodkie to 1/2 szklanki będzie idealną ilością. Płatki owsiane to Breakfast Muesli Base Neals Yard Wholefoods czyli mieszanka róznych płatków owsianych, żytnich i razowych. Odżywka białkowa to miarka Scitec Nutrition 100% WHEY PROTEIN PROFESSIONAL smak bananowy, ale idealne do tych batonów byłby smak waniliowy lub czekoladowy ale banan tez pieknie wmieszał się w smak :-) Ponad to dobrze jest dorzucić coś ekstra jak płatki lub kulki z gorzkiej czekolady z minimum 70% kakako, których wrzucamy mniej więcej szklankę. Jeśli nie czekolada to bardziej kokosowo czyli niesłodzone wiórki kokosowe ilość dowolna oraz jakieś suszone owoce jeśli, drobno pokrojone według uznania. Pamiętajcie że ostatnie dwie pozycje są bardzo kaloryczne więc im więcej tym większa kaloryczność batonów. Ja dodałam 1/2 szklanki wiórków kokosowych i 1/2 szklanki suszonej żurawiny. Do całości dodaję też cynamon.
Wykonanie: (banalnie proste)
✿ Suche składniki czyli płatki owsiane, odzywka białkowa, wiórki owoce suszone, kulki/płatki czkoladowe, mieszamy w większej misce,
✿ Przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy i wkładamy do lodówki na jakieś 3-4 godziny,
Jeśli chodzi o wartość kaloryczną to wszystko zależy jakich składników użyjemy. Z blaszki, której użyłam, wychodzi mniej więcej 12 batonów a jeden baton to mniej więcej
323 kcal,
tłuszcz 19,6g,
węglowodany 28,6g,
białko 9,0g
Są to wartości obliczone na podstawie strony www.ilewazy.pl oraz aplikacji na telefon MyFitnessPal, gdzie mam wpisany przepis.
Batony są świetne na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub jako pobudzacz przed treningiem (najlepiej 1 - 2h przed). Smakują świetnie i szybko zapychają. Wystarczy jeden batonik aby poczuć zastrzyk energii i zapelnienie żołądka no i oczywiście zaspakajają ochotę na słodkie ;-)
Smacznego!!











Komentarze
Prześlij komentarz
Dodaj swoją opinię